טיפול תרופתי בהפרעת קשב והיפראקטיביות משויך עם סיכון מופחת לשבר: מחקר עוקבה רטרוספקטיבי

Medication therapy for attention deficit/hyperactivity disorder is associated with lower risk of fracture: a retrospective cohort study.

שמות החוקרים: Perry BA, Archer KR, Song Y, Ma Y, Green JK, Elefteriou F, Dahir KM.

Osteoporos Int. 2016 Feb 29. [Epub ahead of print]

לקריאת תקציר המאמר המקורי לחצו כאן

טיפול תרופתי בהפרעת קשב והיפראקטיביות משויך עם סיכון מופחת לשבר: מחקר עוקבה רטרוספקטיבי.

ההשפעה של טיפול תרופתי להפרעת קשב והיפראקטיביות על סיכון לשבר לא נחקרה היטב. במחקר עוקבה רטרוספקטיבי זה, הטיפול התרופתי שויך עם סיכון מופחת להיארעות שבר. מחקרים נוספים נחוצים על מנת לאפיין טוב יותר את ההשפעות של התרופות האלה לטווח קצר ולטווח ארוך על בריאות העצם והסיכון לשברים.

הקדמה: הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD – Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) משויכת לסיכון מוגבר לשברים בעצמות. השפעת טיפול תרופתי בממריצים או בתרופות שאינן מבוססות ממריצים על הסיכון לשבר לא אופיינה היטב. ערכנו מחקר כדי להשוות היארעות שברים במטופלים הסובלים מ-ADHD המטופלים בתרופה ממריצה או לא ממריצה לעומת מטופלים ללא טיפול תרופתי.

שיטות: במחקר עוקבה רטרוספקטיבי זה, הנתונים חולצו ממאגר רפואי אלקטרוני גדול. נכללו סך הכל 10,066 מטופלים הסובלים מ-ADHD, בגיל 40 או צעירים יותר. חילצנו מידע בנוגע לטיפול התרופתי בהפרעת הקשב בתרופות ממריצות ולא ממריצות, נטילת קורטיקוסטרואידים, נתונים על השברים, נתונים דמוגרפיים והיסטוריה של סכרת.

תוצאות: סך של 1015 מטופלים (10%) סבלו משברים. Multiple Cox proportional hazard analysis העידה על כך שבהשוואה לאלה עם שני מרשמים או יותר לתרופות ל-ADHD, לנבדקים ללא היסטוריה מתועדת של טיפול תרופתי היה סיכון מוגבר במידה ניכרת לשבר (hazard ratio [HR] 3.9, 95% confidence interval [CI] 2.6-5.9). עם זאת, ה-hazard ratio עבור תרופה ממריצה לעומת תרופה לא ממריצה לא נמצא מובהק סטטיסטית (HR 0.92, 95% CI 0.60-1.4).

מסקנות: המטופלים הסובלים מ-ADHD ללא היסטוריה מתועדת של מרשמים לתרופות ל-ADHD סבלו משברים פי 3 יותר מאשר המטופלים עם היסטוריה של שני מרשמים או יותר לתרופות ל-ADHD. על כן, טיפול ודבקות בטיפול חשובים למניעת שברים באוכלוסיה זו.