מתי זה נגמר? הפרעת קשב והיפראקטיביות בגיל העמידה ובגיל מבוגר יותר

When does it end? Attention-deficit/hyperactivity disorder in the middle aged and older populations.

החוקרים: Manor I, Rozen S, Zemishlani Z, Weizman A, Zalsman G.

Clin Neuropharmacol. 2011 Jul-Aug;34(4):148-54. doi: 10.1097/WNF.0b013e3182206dc1.

לחצו כאן לקריאת תקציר המחקר המקורי.

מתי זה נגמר? הפרעת קשב והיפראקטיביות בגיל העמידה ובזקנה

רקע: הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD – Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) מוערכת אצל כ4-6% מהאוכלוסיה הבוגרת. בשנים האחרונות, יותר ויותר בוגרים בגיל העמידה ואף מבוגרים יותר (מעל 55 שנים) פונים ליחידה להפרעות קשב וריכוז במרכז לבריאות הנפש גהה בחשד ל-ADHD. עם זאת, חיפוש בספרות העלה מעט מאוד מחקרים רלוונטיים.

שיטות ותוצאות: מחקר זה, שאושר על ידי ועדת האתיקה של המרכז לבריאות הנפש גהה, מציג 11 מטופלים, בגיל 55 או מבוגרים יותר, שאובחנו וטופלו ביחידה. המטופלים עברו הערכה קלינית מלאה ל-ADHD בהתאם ל-DSM-IV. שלב איסוף המידע כלל נתונים דמוגרפיים וקליניים; ציוני TOVA – Test of Variables of Attention שימשו כאינדיקטורים לתגובה למתילפנידאט (MPH); ציוני Clinical Global Impression של חומרה וכן של שיפור היו בשימוש. מכיוון שהמדגם מאוד קטן, ומאפשר רק ניתוחים סטטיסטיים מוגבלים, נעשה שימוש בסטטיסטיקות א-פרמטריות. אחד-עשר מטופלים, בגילאי 61.64±3.87 שנים (יחס גברים-נשים, 9:2 לטובת הגברים), עברו הערכה. המעקב נעשה לאחר למעלה מחודשיים. חמישים וחמישה אחוזים אובחנו כסובלים מ-ADHD בדגש על רמת קשב נמוכה (predominantly inattentive), ו-45% אובחנו כסובלים מ-ADHD מהסוג המשולב. כל המטופלים העידו על סבל (טווח ציוני Clinical Global Impression-Severity: מתון = 27.3%, בינוני = 45.4%, חמור = 27.3%). חמישים וארבעה אחוזים הציגו לפחות תחלואה נלווית פסיכיאטרית אחת. ציוני ה-TOVA הראו שיפור משמעותי ב-90% (8 מתוך 9 מטופלים) עם מינוני MPH דומים לאלה שבשימוש אצל מבוגרים צעירים יותר. כל המטופלים נכחו בפגישות המעקב. תשעים ואחד אחוזים (10 מתוך 11) המשיכו עם התרופה. ציוני Clinical Global Impression-Improvement הראו שיפור משמעותי ב-73%. לא דווחו תופעות לוואי שליליות.

מסקנות: מחקר מקדים זה תיאר 11 מבוגרים בגיל 55 שנים או מבוגרים יותר, המאובחנים כסובלים מ-ADHD לראשונה. נראה שהמאפיינים של הפרעת קשב והיפראקטיביות נותרו בעינם; מטופלים בגיל העמידה ומבוגרים יותר הסובלים מ-ADHD הציגו מאפיינים קליניים-דמוגרפיים דומים ותגובה דומה ל-MPH בהשוואה למבוגרים צעירים יותר. לא נצפו תופעות לוואי שליליות משמעותיות.