הפרעות שינה אצל ילדים הסובלים מהפרעת קשב: שכיחותן והשפעתן על הילד והמשפחה
Sleep problems in children with attention-deficit/hyperactivity disorder: prevalence and the effect on the child and family.
Sung V, Hiscock H, Sciberras E, Efron D
Arch Pediatr Adolesc Med. 2008 Apr;162(4):336-42
לחצו כאן לקריאת תקציר המאמר המקורי
הפרעות שינה אצל ילדים הסובלים מהפרעת קשב: שכיחותן והשפעתן על הילד והמשפחה
מטרות: לקבוע את שכיחות הפרעות השינה אצל ילדים הסובלים מהפרעת קשב, והקשר שלהן לאיכות החיים של הילד, תפקודו היומי ונוכחותו בבית הספר; הבריאות הנפשית של המטפל העיקרי (אב, אם אחות וכו') ונוכחותו בעבודה, ותפקוד המשפחה.
שיטה: סקר חוצה אוכלוסיות, שנערך במרפאת חולי החוץ בבית חולים לילדים, במשרדים הפרטיים של רופאי ילדים, ובקבוצות תמיכה של ADHD בויקטוריה, אוסטרליה.
משתתפים: ילדים בגיל בית ספר הסובלים מהפרעת קשב כתלונה העיקרית להגעתם. השיטה העיקרית להערכת השאלה המחקרית הייתה דיווחי ההורים על בעיות השינה של ילדיהם (אין, קלות או בינוניות או חמורות). תוצאות משניות נמדדו עפ"י שאלון איכות חיים לילדים, התפקוד היומי שלהם, והנוכחות שלהם בבית הספר, הבריאות הנפשית של המטפל העיקרי ונוכחותו בעבודה, ותפקוד המשפחה (תת-סולמות של שאלון בריאות הילד).
ההורים דיווחו גם על הדרך שבה רופאי הילדים שלהם טיפלו בהפרעות השינה של ילדיהם.
תוצאות: 239 מתוך 330 (74%) משפחות השלימו את הסקר. הפרעות השינה אצל הילדים היו שכיחות (קלות, 28.5%; בינוניות או חמורות, 44.8%). הפרעות שינה בינוניות או חמורות התקשרו לאיכות חיים פסיכולוגית ירודה, לתפקוד יומי לקוי של הילד, לבריאות נפשית לקויה של המטפל העיקרי ולתפקוד משפחה לקוי.
לאחר התאמה סטטיסטית נוספת, נשמרו כל ההתאמות למעט הקשורות לתפקוד המשפחה.
בהשוואה לילדים ללא הפרעות שינה, לילדים עם הפרעות שינה יש סיכוי גבוה יותר לא להגיע או לאחר לבית הספר, ולמטפל העיקרי שלהם יש סיכוי גבוה יותר לאחר לעבודה. 45% מהמטפלים העיקריים דיווחו שרופאי הילדים שלהם שאלו אותם על השינה של ילדיהם, ומתוך אלה 60% דיווחו על קבלת המלצה לטיפול.
מסקנות: הפרעות שינה אצל ילדים הסובלים מהפרעת קשב הן בעיה נפוצה, והן מתקשרות לתפקוד לקוי של הילד, המטפל העיקרי בו והמשפחה.
מחקר עתידי צריך לקבוע האם טיפול בהפרעות שינה יכול להפחית תוצאות שליליות.